Aktuellt

 

Biofili – att arbeta i naturen

Just nu sitter jag på färjan mellan Nynäshamn och Gotland efter att ha firat en del av höstlovet vid Höga Kusten och i Skuleskogens Nationalpark. Det har varit en fantastisk naturupplevelse och livgivande att få befinna sig en mer vild natur än den rätt så timida som vi har på Gotland.

Jag har funderat på vad det är med naturen och då framförallt skogen som gör en så harmonisk- och kreativ. Jag tror att det har med vårt ursprung att göra. Vi är skapta för att leva i, med och för naturen. Vårt genetiska ursprung kommer från naturen. När jag nu skriver om detta kan jag måhända vara partisk eftersom jag alltid väljer natur framför stad. Jag förstår alltid naturens kaotiska system, men jag förstår inte alltid stadens kaotiska system.

När jag inredde Kontoret så var min tanke att föra in naturen i arbetsmiljön eftersom jag själv hade ett grundläggande behov av att få ha det så i min vardagliga arbetsmiljö. Jag inredde i princip utifrån mina egna behov. Därför är Kontoret designat och inrett i naturens kulörer och som att man befinner sig i en skogsmiljö. Det är mycket levande växter, glassmidesväggar och skira gardiner som avgränsar men ändå ger genomsikt. Detta gör att ögonen har mycket de kan notera och upptäcka – precis som i skogen. Ljuset kommer in i lokalen från alla väderstreck och solens strålar ger Kontoret liv och lika identitet under årets lika årstider.

När jag läste boken Neurodesign av Isabelle Sjövall och Katarina Gospic så fick jag vetenskapligt belägg för såväl mina tankar kring naturlig kreativitet och fördelarna med att arbeta i en kontorssavann/kontorsskog. De förklarar detta genom begreppet biofili, myntat 1984. Biofili handlar om människans tendens att trivas i och tycka om naturen. Vidare så finns det ”studier som visar att naturen har en rad positiva effekter på hälsa, prestation och välmående. Kontakt med naturen har visat sig kunna minska stress, förbättra vår förmåga till uppmärksamhet, boosta mental återhämtning, förlänga livslängden och öka välmåendet.”

Mer än en gång har jag fått höra från en hyresgäst att de varit nöjda med sin arbetsvecka, att de känt sig effektiva när de arbetat. Och fått mycket gjort. Det är ett fint belägg för teorin om biofili – och glädjer mig 🙂

Nu ska jag ha picknick framför datorn!

Kontoret vid Österport erbjuder