Aktuellt

 

Kontorshunden Garbo

Tiden har lunkat på i sedvanlig vintertakt och av oxveckorna är nu väl snart hälften avklarade.

För dom som arbetar på Kontoret, men även många som besökt Kontoret har fått träffa på en av mina livskamrater, Garbo. Garbo är en Irländsk Varghund, hon är stor, jättestor säger vissa, i familjen går hon under tilltalsnamnet Lilltjejen. Trots sin storlek är hon en lämplig hund att ha med på jobbet, hon har ett tämligen flegmatiskt temperament och höjer knappt ett av ögonbrynen när det kommer besök. Det i stort sett enda som får upp aktiviteten hos henne är när nån av sönerna dyker upp eller det vankas en tallriksrensning efter mattes lunch.

I tidningen Hundsport senaste nummer (Nr 1 2019) tas just ämnet ”hund på jobbet” upp och de berättar i artikeln vad forskningen säger om detta:
”Flera internationella och svenska studier visar på fördelarna med att ha hundar på arbetsplatsen. Till exempel minskar jobbstressen hos både hundägarna och deras kollegor. Hundar verkar också underlätta den sociala interaktionen mellan medarbetarna, vilket leder till ökad trivsel.
En svensk studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar att även hundarna själva mår bra av att följa med matte och husse till kontoret. De lär sig snabbt att koppla av och ta de lugnt, trots olika ”störningar” i form av ljud, människor som kommer och går och så vidare.
I flera undersökningar säger hundägare att de känner sig friskare tack vare sina hundar. Många vill också ta med dem till jobbet. Men då måste hänsyn tas till allergier och hundrädsla. Arbetsgivaren är skyldig att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetet. I praktiken kan det betyda att hundar inte får tas med om någon är allergisk eller hundrädd. Det är arbetsgivaren som bedömer om hundar utgör en risk för ohälsa.”

Och självklart kollar jag alltid av med nya Kontorister och besökare hur statusen kring allergi och/eller hundrädsla ser ut och anpassar Garbos närvaro därefter.

Kontoret vid Österport erbjuder